Categorieën
Nieuws

Inleiding George Hanna Stille Tocht in Enschede

Shlomo! Shlomo is een woord die velen van jullie dagelijks gebruiken. Shlomo is wat de christenen willen in Irak en Syrië. Shlomo betekent vrede!
Bareg mor Sayedna Mor Polycarpus Augin Aydin, bisschop van de Syrisch-Orthodoxe kerk in Nederland, Kuhne Mjakre.

Dames en heren, namens de Syrisch-Orthodoxe Gemeenschap in Nederland heet ik U allen van harte welkom.

Vandaag zijn wij met grote getale bij elkaar gekomen om stil te staan bij de afschuwelijke en barbaarse gebeurtenissen die op dit moment (as we speaking) plaats vinden in Irak en Syrië.

De afgelopen weken markeerden strijders van de radicaal-islamitische terreurbeweging ISIS huizen van christenen in Mosoel met de Arabische letter N. Die letter staat voor “NASRANI”, de naam die moslims gebruiken voor christenen. Christenen in Irak worden door ISIS voor de keuze gesteld: bekeren tot de islam, extra hoge belasting betalen of de dood. Parallellen zijn zichtbaar met het droevige lot van de Joodse gemeenschap in de Tweede Wereld oorlog.

Kerken en kloosters worden in Mosoel vernietigd of ingenomen. Massa executies vinden plaats. Eeuwenoud werelderfgoed wordt verwoest, leeggeplunderd en in brand gestoken. De radicaal-islamitische terreurbeweging ISIS wil maar één ding in het Midden-Oosten, namelijk de wortels van het christendom uitrukken en voorgoed vernietigen. Voor het eerst in 2000 jaar luiden geen kerkklokken meer in Mosoel.

De Syrisch-Orthodoxe Patriarch Moran Mor Ignatius Ephrem de II heeft in zijn brief van 24 juli jl. opgeroepen om vandaag, zondag 3 augustus, bij elkaar te komen om te bidden voor vrede en hulp te vragen voor alle christenen in het Midden-Oosten.

Met dit manifest geven wij hier graag gehoor aan. Wij roepen de internationale gemeenschap op, om in actie te komen en de christenen in het Midden-Oosten te beschermen. Zonder de hulp van de VN, de regering van Nederland en in het bijzonder van de minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, zal ISIS haar zin krijgen en zullen alle christenen in Irak, maar ook in Syrië etnisch gezuiverd worden.

Met klem vragen wij nogmaals de hulp van de Internationale Gemeenschap. Waar blijft Ban Ki Moon, Secretaris-Generaal van de VN? Dit is niet alleen een vraag die de Syrisch-Orthodoxe Gemeenschap vandaag stelt, maar ook een vraag van alle mensen die vandaag hier aanwezig zijn. Namelijk zonder de hulp en bescherming van de Internationale Gemeenschap zal er een exodus van christenen uit het Midden-Oosten zijn.

Dames en heren, voordat ik de loco-burgemeester van de gemeente Enschede, de heer Hatenboer het woord geef, vraag ik u allen om een minuut stilte voor alle onschuldige kinderen, vrouwen en mannen die zijn omgekomen in Irak en maar ook in Syrië. Ze zijn vermoord, puur omdat ze christen zijn.

Ik vraag u om een minuut stilte….

Ik dank u wel!

Bisschop Polycarpus

George Hanna

Jeroen Hatenboer, Loco-Burgemeester Enschede

Klaas van der Kamp, Algemeen Secretaris Raad van Kerken

Opperrabbijn Binyomin Jacobs

Pieter Omtzigt

Stille Tocht

Stille Tocht 2