Categorieën
Nieuws

Hongerstaking in Enschede voor de christenen in Irak “6000 handtekeningen zijn gezet”

Hongerstaking in Enschede voor de christenen in Irak “6000 handtekeningen zijn gezet”

kabinetsvertegenwoordiging is uitgenodigd

De eerste 6000 handtekeningen onder de petitie van het “Comité Safe Haven in Nineveh Plains” zijn gezet. Veel Twentenaren hebben dit weekend de tent bezocht en hebben handtekeningen afgegeven die door diverse kerkgenootschappen zijn ingezameld. Gisteren heeft bisschop Mor Polycarpus van de Syrisch-Orthodoxe kerk Nederland zijn geloofsgenoten bezocht en 1500 handtekeningen overhandigd. Raadsleden en wethouders van diverse Twentse gemeenten hebben eveneens hun opwachting gemaakt bij de tent of de petitit ondertekend.

Meerdere kamerlieden hebben de hongerstakers in de tent voor het NS-station in Enschede inmiddels bezocht. Tot nu toe waren dat Pieter Omtzigt (CDA), Malik Azmani (VVD) en Keklik Yücel (PvdA). Voor morgen heeft Michiel Servaes, woordvoerder buitenland van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer zijn bezoek aangekondigd. Deze week zal ook Joël Voordewind van de Christen Unie de hongerstakers bezoeken. De Tweede Kamerleden hebben toegezegd hun kanalen in Nederland en Brussel in te zetten om een snelle aktie te bevorderen. Ze zullen tevens aandringen op een vergadering van de buitenlandcommissie van de Tweede Kamer met minister Timmermans van buitenlandse Zaken. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid begin september, als alle kamerleden terug zijn van vakantie, plaatsvinden.

Morgen is het voltallige kabinet in Twente aanwezig om zich voor te bereiden op het parlementaire jaar. Het Comité heeft het kabinet uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de tent in Enschede. De kamerleden hebben toegezegd dit verzoek onder de aandacht van de ministers te brengen. Het comité heeft de hoop dat minister Timmermans het voorbeeld volgt van zijn Duitse collega die een vluchtelingenkamp in Irak heeft bezocht. Inmiddels is het eerste vliegtuig met hulpgoederen vanuit Nederland op weg naar Noord Irak.

De hele dag door worden de hongerstakers aangemoedigd met steunbetuigingen in de vorm van korte toespraken, handtekeningen en giften. Giften kunnen ook worden overgemaakt op bankrekeningnummer NL58RABO123710871 van de stichting Sint Georges onder vermelding van safe haven.

30 christenen uit Nederland zijn sinds vrijdag 15 augustus in hongerstaking om de genocide van de christenen in Irak onder de aandacht te brengen. Voor bezoekers en passanten bestaat de gelegenheid om een petitie te ondertekenen en solidariteit te tonen met de christenen en andere minderheden in Irak.

In de petitie wordt de Nederlandse regering opgeroepen om:

1. (humanitair) te interveniëren in Irak om een Safe Haven te creëren in de Nineveh vlakte voor de christenen,

2. de systematische vervolging in Irak te erkennen als een genocide,

3. de bevolking te blijven voorzien van primaire levensbehoeften,

4. zich blijvend in te zetten voor de rechten van etnische en religieuze minderheden in Irak.

Inwoners en bestuurders worden opgeroepen om de hongerstakers in de tent te bezoeken en de petitie te ondertekenen. De petitie is ook online te ondertekenen:

http://petities.nl/petitie/safe-haven-in-nineveh-plains

Van vrijdag 15 tot vrijdag 22 augustus organiseert het “Comité Safe Haven in Nineveh Plains” een hongerstaking in Enschede. Dit comité is voortgekomen uit een aantal organisaties binnen de Suryoye-gemeenschap (Assyriërs/Arameeërs/Suryoye/Chaldeeërs):

§ Assyrische Mesopotamische Vereniging Enschede (AMVE)

§ Bethnahrin Vrouwen Comité (HNB)

§ Coördinatie comité Assyriërs/Suryoye

§ European Syriac Union Nederland (ESU Nederland)

§ European Syriac Union Youth (ESU Youth)

§ Partij van de Verenigde Suryoye in Syrië (GHS)

§ Sint Gerges Hassake

§ Stichting Bethnahrin Informatiebureau

§ Stichting Mor Aho

§ Vereniging Derik

§ Yezidische Gemeenschap Nederland

 

Enschede, 18 augustus 2014

Contactpersonen voor de pers:

De heer Andreas Bakir 06 – 4394 5362

De heer George Hanna 06 – 2212 5003

De heer Jan Schukkink 06 – 1741 6260