Categorieën
Nieuws

Assyrisch spijkerschrifttablet probeert crisis te voorkomen

Een team van wetenschappers heeft een oud Assyrisch spijkerschrifttablet gevonden. Het grotendeels intacte tablet stamt uit de zevende eeuw voor Christus. Het tablet gaat over een verdrag tussen de koning van het Assyrische rijk en een secundaire heerser.

“Het tablet is heel spectaculair”, zegt Timothy Harrison van de universiteit van Toronto. “Op het tablet staat in spijkerschrift dat een secundaire heerser de macht van de zoon van koning Esarhaddon erkent. De zoon van de koning was Assurbanipal. Hij zou de troonopvolger van zijn vader worden. Zo’n verdrag was nodig omdat de macht dan niet gestolen werd. Esarhaddon maakte in het begin van zijn periode als koning een politieke crisis mee – zijn broers vermoordden namelijk hun bloedeigen vader – en hij wilde dat met zo’n verdrag voorkomen.”

Het tablet heeft een grootte van 43 bij 28 centimeter. Het bevat ongeveer 650 regels en is in zeer kwetsbare toestand. “Het zal maanden van verdere werkzaamheden duren voordat het document volledig leesbaar is,” voegt Harrison toe.

Meerdere tabletten – die dateren uit de IJzertijd – werden opgegraven in augustus 2009 in het zuidoosten van Turkije. Ook werden er andere objecten gevonden, zoals goud, brons, ijzeren werktuigen, schepen en rituele voorwerpen.

De onderzoekers hopen het spijkerschrifttablet te gebruiken om meer te leren over de handelsrelatie tussen Assyrië en het westen. De zevende eeuw voor Christus was namelijk een roerige tijd met de opkomst van Frygiërs, rivaliserende machten en de verdeelde monarchie in het Bijbelse Israël.

Bronmateriaal: “U of T researchers shed light on ancient Assyrian tablets” – Eurekalert
Scheidingslijn