Categorieën
Nieuws

Kidsstop moet boete snel betalen

ENSCHEDE – Kinderdagverblijf Kidsstop moet de in 2009 opgelegde boete van 33.000 euro betalen aan de gemeente. Voor wethouder Ed Wallinga is er geen enkel argument om nu ineens van die boete af te zien of in te stemmen met uitstel van betaling. Hij wordt in die mening gesteund door de Raad van State. Die oordeelde gisteren dat Kidsstop de boete per direct moet overmaken op de bankrekening van de gemeente. Kidsstop drong vorige week bij de Raad van State aan op uitstel. Op de zitting in Den Haag beweerde het kinderopvangbedrijf dat het de boetes niet kan betalen, maar rechter Rob Loeb wil daar geen rekening mee houden omdat Kidsstop pas op de rechtszitting kwam met dit verhaal. Enschede bestrafte Kidsstop in juli 2009 na een controle door de GGD in 2008 en 2009 waaruit naar voren kwam dat er niet volgens de regels werd gewerkt. Zo hadden sommige personeelsleden geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en waren er te weinig begeleiders op kindergroepen. De zaak is met het betalen overigens nog niet gesloten. Over een half jaar dient bij dezelfde Raad van State de bodemzaak van Kidsstop. Het bedrijf denkt die zaak te winnen en vroeg ook om die reden vorige week toestemming het geld in de knip te mogen houden. Kidsstop heeft verder de gemeente nschede gedreigd met een claim wegens imagoschade.

Kidsstop is als kinderdagverblijf actief in de wijk Velve-Lindenhof, aan de Lage Bothofstraat en werkt er nauw samen met openbare basisschool De Lipper. Samen met andere partijen heeft het er als proefproject het OKE-huis opgezet, waar de grenzen tussen peuterspeelzaal en dagverblijf wegvallen.

PvdA-raadslid George Hanna maakt zich zorgen over de toekomst van de kinderopvang in de wijk als de hoge boete boven Kidsstop blijft hangen. Voor Wallinga is er sprake van gelegenheidsargumenten. „In 2009 en ook later is bij herhaling gezegd door de leiding van Kidsstop dat de boete geen gevolgen zal hebben voor de continuïteit.”

Bron: TC Tubantia
Scheidingslijn

Categorieën
Nieuws

Het gaat veel beter in Zuid

Echt iedereen kent Mario en Pascal. De jongeren in Zuid zien de twee als ‘goeie gozers’. “Al klinkt er ook wel eens een diepe zucht.”
Op naar Stroinkslanden, zeggen jongerenwerkers Mario Delogu en Pascal Dijkman als ze hun elektrische scooter starten. “Daar gebeurt het nu. Bijna alle jongeren uit de wijk verzamelen zich sinds kort bij het nieuwe kunstgrasveldje aan de Willinklanden. Dat levert heel wat lawaai op en dat houden we dus goed in de gaten.” Delogu, Dijkman en twee collega’s zijn afwisselend vijf avonden in de week in de drie Zuidwijken te vinden. Met uitzondering van donderdag en zaterdag, omdat de meeste jongeren dan in de stad zijn, rijden ze van zeven tot elf uur rond om met de jeugd te praten, te kijken waar problemen zijn en hoe deze op te lossen. De aanwezigheid van de jongerenwerkers is het vervolg op de inzet van straatcoaches vorig jaar. Toen waren er zoveel problemen met de jeugd in Zuid dat er vooral gewerkt werd aan het terugdringen van de overlast. Inmiddels gaat het stukken beter, zegt Delogu. „Natuurlijk gebeurt er nog wel eens wat, maar dan gaat het om lawaai en troep en niet meer om een overval. We maken ons nu vooral zorgen over hoe moeilijk sommige jongeren het hebben en richten ons meer en meer op wat we daar aan kunnen doen.”
Voordat de twee naar deWillinklanden gaan besluiten ze nog even een tussenstop te maken bij de apotheek Stroinkslanden. Daar staat een groep van zo’n tien jongens met elkaar te praten. De parkeerplaats bij de apotheek is echt hun plek, maar de jongens zouden in de buurt ook graag ergens ‘een hok met een tafel en een paar stoelen hebben’, waar ze binnen kunnen zitten. Delogu begrijpt dat.
„Dat er in Stroinkslanden geen jongerenruimte is, zoals het wijkcentrum De Magneet en De Helmer, is heel jammer. Nu moeten we ze overal wegsturen, maar kunnen we niet zoals op deWesselerbrink zeggen: ‘Ga lekker naar de filmavond in het Magneetje’.” Er zijn volgens Delogu wel geluiden over een jongerenruimte in het nieuwe wijkcentrum, maar of dat echt doorgaat weet de straathoekwerker nog niet. Na nog even met de groep te hebben gepraat stappen Delogu en Dijkman op hun scooter richting het kunstgrasveld. Ze rijden via de scholen aan de Knalhutteweg zodat ze gelijk even kunnen kijken of daar alles rustig is. Aangekomen bij de Willinklanden constateren de twee straathoekwerkers dat heel wat jongeren hun advies hebben opgevolgd. Ze zitten niet meer met z’n allen bij het nieuwe veldje, een grote groep is naar het Smileyveldje aan de Hanenberglanden gegaan. Buurman Karim Akka is er blij om. „Er waren hier op een gegeven moment echt een beetje te veel jongeren.” Nieuwsgierig naar hoe het dan nu op het Smileyveldje is besluiten Delogu en Dijkman daar ook even een bezoekje aan te brengen. Bij aankomst wordt Dijkman direct geroepen door een van de jongeren. Hij heeft nog een handtekening nodig voor school. „Ik heb een stage voor hem geregeld”, vertelt de straathoekwerker even later. „Dat lukte hem maar niet en toen hebben we afgesproken dat als hij zijn best zou doen tijdens de toetsweek ik zou regelen dat hij bij de beheerder van De Magneet een aantal klusjes kon doen. Nu moest ik nog even tekenen dat hij dat goed heeft gedaan.”

Het begint inmiddels te schemeren en de twee jongerenwerkers besluiten na het uitgebreide rondje Stroinkslanden nog even langs een aantal plekken in de Wesselerbrink en de Helmerhoek te gaan.
In het Wesselerbrinkpark moppert even later een aantal jongeren dat er nog steeds geen overkapping voor hen is. Die zou er inderdaad komen, zegt Delogu, maar hij weet ook niet precies hoe dat nu zit. Als laatste bezoeken Delogu en Dijkman nog even het wijkcentrum De Helmer. Ook daar treffen ze twee teleurgestelde jongeren. Zij vragen zich na het protest uit de buurt af of en hoe lang het dan nog duurt voordat hun ontmoetingsplek er komt.
Het was al met al een goede avond, stellen de twee straathoekwerkers even later vast. „Natuurlijk zie je nooit alles dat er op een avond gebeurt. Maar gelukkig weten buurtbewoners ons ook steeds vaker te vinden als er iets is. Laatst belde er zelfs iemand ons op en zei: ‘Er waren hier net ook twee wat oudere mannen op een scooter’. Wij dus”, zeggen ze lachend.

Hulp Smileyveldje
Het is hun wens om meer jongeren naar het Smileyveldje aan de Hanenberglanden te trekken. Maar dat kunnen de buurtbewoners William Spinmuis en Robin Otter niet alleen. De twee zorgen nu vijf dagen en twee avonden in de week voor het uitlenen van spelmateriaal uit de containers van de welzijnsinstelling Alifa. Maar ze zouden ook graag wat meer activiteiten voor de jongeren houden. „Het zou dus fijn zijn als zich nog wat meer buurtbewoners zouden melden, die er samen met ons weer wat van willen maken.”

Bron: TC Tubantia
Scheidingslijn

Categorieën
Nieuws

Stadsdebat doorgeschoven

Het stadsdebat dat De Twentsche Courant Tubantia en TV Enschede FM morgenavond in Fellini zouden houden is vanwege problemen met de beschikbaarheid van de locatie afgeblazen. In de uitgaansgelegenheid aan de Bolwerkstraat zou worden gediscussieerd over mogelijke verkeersmaatregelen in de Molenstraat en de Zuidlus (achter V& D). De directe aanleiding is het verkeerscirculatieplan dat vandaag wordt besproken in het college. Een plan dat in elk geval de verkeersdruk op de binnenstad moet verminderen. Directeur Fons Catau van De Woonplaats en de raadsleden George Hanna ( PvdA) en Jeroen Diepemaat ( VVD) hadden al hun medewerking toegezegd aan het debat. Een nieuwe datum voor het debat is nog niet bekend.

Bron: TC Tubantia
Scheidingslijn

Categorieën
Nieuws

Stadsdebat over toekomst Molenstraat en zuidlus

Wat moet er gebeuren met de Molenstraat en de zuidlus achter V& D? Die vraag staat woensdag 22 juni centraal tijdens een stadsdebat van De Twentsche Courant Tubantia en TV Enschede FM. Voor het eerst niet op de vertrouwde locatie van MAC Berlijn, maar in Fellini aan de Bolwerkstraat 7. Komende dinsdag buigt het college van B en W zich over het verkeerscirculatieplan. In dit plan worden diverse maatregelen genoemd, waarmee de toenemende verkeersdruk op de binnenstad kan worden verminderd. Vorige maand liet de PvdA weten dat ze voor het instellen van eenrichtingsverkeer op zowel de Molenstraat als de zuidlus is. Een oplossing die volgens de sociaaldemocraten diverse voordelen biedt. Een reactie kwam al snel van de VVD, die juist pleit voor het openhouden van de Molenstraat in beide richtingen.
Debatleider Gerard Smink ( redacteur van deze krant) gaat 22 juni onder meer de discussie aan met de raadsleden George Hanna ( PvdA) en Jeroen Diepemaat ( VVD). Ook directeur Fons Catau van DeWoon-plaats, een corporatie die investeert in de Spoorzone, schuift aan in Fellini. Voorafgaand aan het debat worden straatinterviews van TV Enschede FM uitgezonden. Het debat begint om 20.00 uur en is voor iedereen toegankelijk.

Bron: TC Tubantia
Scheidingslijn