Categorieën
Nieuws

Op stap met de wijkagent in de Wesselerbrink

Op woensdag 8 februari heb ik met Necdet Tuluk, de wijkagent van de Wesselerbrink, een ronde gemaakt in de wijken Het Lang, Het Leunenberg en De Posten. We begonnen met een heerlijk kopje koffie in het wijkbureau Enschede Zuid. Vervolgens gingen we met de politieauto op pad en kreeg ik per brink van de wijkagent te horen wat typerend is aan zo’n brink en waar agenten vooral op letten wanneer zij hun ronde doen. Zo kreeg ik bijvoorbeeld te horen dat we in een aantal brinken te maken hebben met multiprobleemgezinnen. Dat zijn gezinnen die kampen met sociaal-economische problemen, zoals achterstand op financieel gebied (schulden, onvoldoende inkomen), wonen (ongeschikte huisvesting, achterstallig onderhoud van de woning) en arbeid (geen participatie in het arbeidsproces). Ook komen psychosociale problemen voor zoals alcohol- en drugsverslaving, verstoorde ouder-kind-relaties en problemen tussen de ouders onderling. Omdat de meeste gezinnen in beeld zijn, is er vanuit de politie een goede samenwerking met bijvoorbeeld wijkzorgteams die op het gebied van wonen, werk, financiën, zorg en opvoeding ondersteuning kunnen bieden. Op die manier is in de afgelopen periode best veel bereikt.

In de meeste brinken gaat het gelukkig heel goed met de bewoners. Er is veel deelname aan bijvoorbeeld brink- en bewonerscommissies, en aan de campagne “Jij maakt de buurt”. Bijna alle brinken hebben een leuk binnenterrein, waar jong en oud bij elkaar komen, kinderen kunnen spelen en in de zomer een “brinkbarbecue” wordt georganiseerd.

Wij bezochten ook ondernemers in Winkelcentrum Zuid. Zij spreken jongeren zelf ook aan op hun gedrag en geven in algemeenheid aan dat het de laatste tijd best goed gaat in de Wesselerbrink. Er is weinig overlast en doordat bijvoorbeeld bankjes zijn weggehaald, hangen jongeren minder rond in en bij het winkelcentrum. Om de lijnen kort te houden en snel te kunnen handelen, heeft wijkagent Necdet ook zijn 06-nummer bij de ondernemers afgeven. Een methode die ik waardeer!

Tot slot hebben wij een kijkje genomen in jongerenruimte Het Magneetje aan de Hertmebrink. Die is tegenwoordig nog maar 1 dag in de week geopend, van 18:30 tot 22:00 uur. Zo’n 20 jongeren in de leeftijdscategorie van 14 tot 20 jaar tafeltennissen daar, kijken voetbal, doen een spelletje op de Playstation of komen er gewoon bij elkaar. Een aantal van de jongeren die ik sprak, geven aan dat zij fouten hebben gemaakt en een taakstraf op hun naam hebben staan voor bijvoorbeeld vernielingen. Maar ze zeggen erbij nu gelukkig het besef te hebben dat ze een andere koers moeten varen, willen ze in de toekomst succesvol worden. Het deed mij goed van één van de jongeren te horen dat hij aan het ROC in Almelo de opleiding Zorg volgt en later reclasseringsconsulent wil worden om juist jongeren op het goede pad te krijgen en te houden.

Dank aan wijkagent Necdet Tuluk voor deze interessante avond!