Categorieën
Nieuws

“Stop etnische zuivering christenen in Irak en Syrië”


Stille tocht op zondag 3 augustus in Enschede
“Stop etnische zuivering christenen in Irak en Syrië”

Op zondag 3 augustus organiseert de Syrisch-Orthodoxe gemeenschap een stille tocht in Enschede. Met de tocht wordt er aandacht gevestigd op de schrijnende situatie van de christenen in het Midden-Oosten. De stille tocht begint om 15:00 uur bij het Ei van Ko, voor het stadhuis en eindigt met een kerkdienst in de Jacobus kerk op de Oude Markt. Iedereen die begaan is met het lot van de christenen in het Midden-Oosten wordt uitgenodigd om hier aan deel te nemen.

De afgelopen weken markeerden strijders van de radicaal-islamitische terreurbeweging ISIS huizen van christenen in Mosul (Irak) met de Arabische letter N. Die letter staat voor “Nasrani”, de naam die moslims gebruiken voor christenen. Christenen in Mosul worden door ISIS voor de keuze gesteld: bekeren tot de islam, extra belasting betalen of de dood.

Al meer dan 2000 jaar leefden ze in Irak vreedzaam naast elkaar; christenen en moslims. Maar sinds de opmars van de Radicaal-islamitische terreurbeweging ISIS, liggen christenen onder vuur. Kerken en kloosters worden vernietigd of ingenomen, massa executies vinden plaats, vrouwen en meisjes worden verplicht besneden en kinderen worden onder de ogen van hun ouders vermoord. Eeuwenoud werelderfgoed wordt vernietigd, leeggeplunderd en in brand gestoken. De wortels van het christendom worden uitgerukt en voorgoed kapotgemaakt. Gebouwen, manuscripten, beelden en zelfs graven worden vernield. Huizen, land en bezittingen van christenen worden domweg geconfisqueerd.

De Syrisch-Orthodoxe Patriarch Moran Mor Ignatius Ephrem II heeft in zijn brief dd 24 juli 2014 aan alle kerkleiders van de wereld laten weten om a.s. zondag een speciale kerkdienst te houden en stil te staan bij hen die zijn omgekomen, te bidden voor vrede in Irak en omgeving en een collecte te houden voor de hulp van ontheemde families uit Mosul.

Mor Polycarpus, bisschop van de Syrisch-Orthodoxe gemeenschap in Nederland geeft gehoor aan deze oproep. Tevens organiseert hij op zondag 3 augustus om 15:00 uur een stille tocht die begint bij het Ei van Ko aan de Langestraat 24 in Enschede (voor het stadhuis). Hier zal een aantal sprekers uit de wereld van politiek, kerk en bestuur het woord voeren.

Te volgen route: Ei van Ko – Langestraat – Van Loenshof – Zuiderhagen – Pijpenstraat – Korte Haaksbergerstraat – Kruispunt de Graaff – Marktstraat – Oude Markt.

De stille tocht eindigt met een kerkdienst in de Jacobus Kerk aan de Oude Markt in Enschede. Bisschop Polycarpus zal voorgaan in deze dienst.

Glane, 30 juli 2014

Vertegenwoordigers van de pers worden van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Contactpersonen voor de pers:

De heer Jan Schukkink 06 – 1741 6260
De heer George Hanna 06 – 2212 5003
De heer Aslan Citgez 06 – 2524 8884