Categorieën
Nieuws

‘Ik raakte mijn vrienden kwijt’

Huis aan Huis 24 november 2010 – Door: Jacco Stijkel

ENSCHEDE – Het was een verschrikkelijke gebeurtenis die de wereld schokte. Op 31 oktober drongen moslimfundamentelisten gelieerd aan Al Qaida een katholieke kerk binnen in Bagdad, Irak, Ze gijzelden de bezoekers en schoten vervolgens tientallen mensen dood. Jakob Anuba, een Irakees die sinds 2005 in Enschede woont, raakte bij deze aanslag kennissen en vrienden kwijt. “Door het vele geweld zijn Irakese christenen gedwongen om te vluchten. Zij moeten geholpen worden.”

Anuba is in 1998 naar Nederland gevlucht. Als christen had hij geen leven onder het regime van Saddam Houssein. “Familie van mij woont nog wel in Bagdad en Mosul. Ik hoorde het vreselijke bericht op het nieuws en heb direct met hen contact opgenomen. Uiteraard ben ik ontdaan. Ook omdat het een gerichte actie is tegen christenen.” Dit staat niet op zichzelf. Sinds de val van Saddam zijn er 22 kerken gebombardeerd, tientallen geestelijken vermoord en zijn de christenen hun leven niet veilig. “Eigenlijk gaat de geschiedenis veel verder terug. Het Midden Oosten was 1400 jaar geleden een christelijk gebied. In die tijd was 90 procent van de Irakezen christen, nu is dat nog slechts 3 procent. Christenen woonden in heel Irak, maar in het recente verleden zijn ze verdreven naar de Nineveh-vlakte in het Noorden van Irak. Nu zijn ze zelfs daar niet meer veilig en moeten ze vluchten naar landen als Turkije, Syrië en Jordanie. Daar is de situatie maar heel iets beter voor hen.”

De moslimextremisten willen van Irak een 100 procent Islamitische staat maken. “De situatie rond de regering is volstrekt instabiel. Aanhangers van Saddam, groepen die gelieerd zijn aan Al Qaida en andere moslimgroeperingen strijden om de macht. Door aanslagen te plegen willen ze laten zien hoe sterk ze zijn. Als christenen kunnen en willen we daar weinig tegenover stellen. Wij grijpen niet naar het zwaard. Bovendien zijn de meeste christenen arm. We hebben niet de financiële middelen om een rol van betekenis te spelen. We krijgen ook geen hulp van buitenaf. De Amerikanen hebben destijds de belofte gedaan om ons te beschermen, maar daar is weinig van terecht gekomen.”

Volgens Anuba moeten er nu twee dingen gebeuren. “In de eerste plaats moet een veilige opvang van de vluchtende christenen worden gegarandeerd. Ten tweede moet er een gebied komen, bij voorkeur de Nineveh-vlakte, komen waar christenen autonomie krijgen. Een plek waar ze veilig kunnen wonen, werken en naar school gaan. Waar christenen een normaal bestaan kunnen opbouwen.”

George Hanna, gemeenteraadslid van de PvdA en actief in het verenigingsleven, voert actie voor de Iraakse christenen. Het comité Stop vervolging christenen in Irak heeft onlangs een petitie aangeboden aan Tweede Kamerleden Sharon Dijksma (PvdA), Pieter Omtzigt (CDA) en Joel Voordewind (ChristenUnie).
Scheidingslijn