Categorieën
Nieuws

Petitie overhandigd aan Kamerleden Omtzigt en Dijksma

HENGELO [14 november 2010]– In de Syrisch-orthodoxe MariaKerk in Hengelo hebben zo’n 500 mensen zondag een herdenking bijgewoond ter nagedachtenis van de slachtoffers van de bomaanslag op de Syrisch-katholieke kathedraal “Saiedat Al-najaat” in Bagdad.

Op 31 oktober bestormde een terroristische groepering behorend tot de organisatie “De Islamitische Staat van Irak”, gelieerd aan Al-Qaida, de kathedraal binnen en pleegde een barbarse slachtpartij onder de gelovigen. De daders openden het vuur op de biddende kerkgangers met als gevolg dat bijna zestig mensen omkwamen waaronder 2 priesters, een pasgetrouwde stel en Adam een jonge van nog maar 3 jaar oud. De slachtoffers behoren tot de oorspronkelijke bewoners van Mesopotamië (o.a. het huidige Irak) namelijk het Assyrisch/Suryoyo/Chaldeeuwse volk.

De herdenkingsbijeenkomst werd met een openingsgebed ceremonieel geopend door Mor Polycarpus Augin Aydin, bisschop van de Syrisch-orthodoxe Kerk in Nederland. Onder begeleiding van de Mor Ephrem Koor kwamen vervolgens 4 kinderen de zaal binnen met een grafkist in hun hand, gevolgd door 6 kinderen die een kruis droegen.

Na een welkomstwoord van de gastvrouw Mari Ailo, werden de aanwezigen gevraagd om een minuut stilte. Vervolgens volgden een aantal toespraken van Pieter Omtzigt, Tweede Kamer lid voor het CDA, Sabri Atman, voorzitter Seyfo Center, Sharon Dijksma, Tweede Kamer lid voor de PvdA, Noël Kas Tuma, priester van Syrisch-katholieke kerk in Nederland, Ishak Hormiz, Assyrische Democratische Beweging en Sanharib Mirza, Assyrische Democratische Organisatie Nederland.

Alle sprekers hebben de bloedige gijzelingsactie veroordeelt en ieder heeft toegezegd vanuit zijn eigen discipline bij de Nederlandse en de Iraakse regering erop zal aandringen dat er maatregelen genomen moeten worden dat zoiets afschuwelijk niet nog een keer kan gebeuren.

Tussen de toespraken door, zong het Mor Ephrem Kool van de AMVE o.l.v. Elias Musake enkele liturgische gezangen en werden o.a. 2 gedichten voorgedragen door dichters Said Lahdo en Habib Gouriye.

Later op de avond werd een petitie overhandigd namens het comité “Stop vervolging christenen in Irak” door Mor Polycarpus Augin Aydin en Priester Noël Kas Tuma aan het Kamerlid Pieter Omtzigt en Kamerlid Sharon Dijksma. De petitie, die pleit voor het veroordelen van deze afschuwelijke misdaad en roept de Irakese regering op haar politieke en juridische verantwoordelijkheid op zich te nemen.
Dit houdt onder andere in:

 1. dat ze de nodige veiligheidsmaatregelen neemt om ons volk en zijn kerken te beschermen.
 2. dat een nationale onderzoek wordt uitgevoerd en de schuldigen worden berecht.
 3. dat ze samen met de Assyrisch/Suryoyo/Chaldeeuwse gemeenschap, binnen de kader van de internationale en Irakese wetgeving, werkt aan de oprichting van een autonome regio in de Nineve-vlakte.
 4. dat ze meewerkt aan de veilige terugkeer van alle Assyrisch/Suryoyo/Chaldeeuwse ontheemden en vluchtelingen.

De ondertekenaars doen namens de Assyrisch/Suryoyo/Chaldeeuwse gemeenschap in Nederland een beroep op de Nederlandse overheid zich in te zetten voor het volgende:

 1. De eis van de Irakese christenen voor een autonome regio te ondersteunen.
 2. De internationale gemeenschap op de hoogte brengen van de desastreuze situatie van christenen in Irak.
 3. Humanitaire en financiële steun bieden aan de christenen in Irak.
 4. Voorlopig geen christelijke vluchteling naar Irak terug te sturen.
 5. Bij de Irakese overheid erop aandringen dat de nationale, culturele en religieuze rechten van de Assyrisch/Suryoyo/Chaldeeuwse gemeenschap in Irak worden gewaarborgd.

De petitie werd ondertekend door:

 • De Syrisch-Orthodoxe Kerk Nederland
 • De Syrisch-Katholieke Kerk Nederland
 • Assyrische Democratische Organisatie (ADO)
 • Assyrische Democratische Beweging (ADM)
 • Federatie Tur-Abdin Nederland (FTN)
 • De stichting Suryoye Platform Overijssel (SPO)
 • De Assyrische Mesopotamische Vereniging in Enschede (AMVE)
 • Suryoye Culturele vereniging Tur-Abdin Hengelo (TA)
 • De Assyrische Jongeren Federatie in Nederland (AJF)
 • Seyfo Center (Assyrian Genocide Research Center)
 • Nineve Vereniging Vriezenveen
 • Centrum Informatie en Documentatie Assyrië (CIDA)
 • Stichting Assyrië in Oldenzaal

Scheidingslijn