Categorieën
Nieuws

Ook bushaltes Boekelo toegankelijker maken

Op verzoek van de PvdA komt het voorstel “Budgetverhoging extra fase toegankelijkere bushaltes” als bespreekstuk aan de orde in de Stedelijke raadscommissie van maandag 14 mei. De reden is dat wij het als PvdA heel raar vinden dat alle bushaltes in Enschede verhoogd gaan worden met uitzondering van de 3 bushaltes in Boekelo. Uitgerekend Boekelo, waar veel senioren wonen en recreëren. Ook de Seniorenraad vindt het jammer dat kennelijk in zijn algemeenheid niet onderzocht is of de haltes veel (potentiële) gebruikers kennen met een mobiliteitsbeperking. Het gaat om de bushaltes “De Mans” (Mr. De Wolfstraat), “Marcellinuskerk” (Beckumerstraat) en Restaurant De Buren (Windmolenweg).

Het verhogen van bushaltes past in het beleid om mensen zo lang mogelijk gebruik te (kunnen) laten maken van het reguliere openbaar vervoer. Een andere maatregel in dit verband is het vorig jaar ingevoerde gratis openbaar vervoer voor 70 plussers. Hogere bushaltes zijn niet alleen van belang voor mensen met een mobiliteitsbeperking, zoals ouderen en gehandicapten, maar maken de bus ook beter toegankelijk voor mensen met kinderwagens en buggy’s. 

Enschede kent in totaal 427 haltes. Meer dan de helft is de afgelopen jaren toegankelijker gemaakt, de rest zal uiterlijk 31 december 2013 zijn afgerond. Het uitvoeringsbudget bedraagt in totaal € 525.000. Daarvan is € 420.000 subsidie van de regio Twente en komt € 105.000 uit eigen middelen vanuit het overschot van de inmiddels afgeronde fase 1 van dit halteplan.

De PvdA zal er maandag op aandringen dat ook de bushaltes in Boekelo goed toegankelijk gemaakt worden voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Ik zal aan wethouder Hans van Agteren vragen nog eens uit te zoeken of er mogelijkheden zijn om de 3 bushaltes in Boekelo binnen het bestaande budget mee te nemen in zijn voorstel. Ik ben benieuwd naar zijn antwoord.