Categorieën
Nieuws

Pesten is van alle tijden, maar hoe ga je ermee om?

“Eén op de twintig kinderen heeft dagelijks last van pesterijen. Dag in, dag uit gaan zij met een enorme tegenzin naar school”. Voor het KennisPlatform Integratie & Burgerschap van de gemeente Enschede was dit aanleiding een thema-avond te organiseren met lezingen en workshops. Ouders, leerkrachten, raadsleden en andere geïnteresseerden waren woensdag 27 maart in Prismare uitgenodigd. De avond was tot stand gekomen in samenwerking met Niels Baas, gedragswetenschapper en onderzoeker van de Universiteit Twente. Hij is een autoriteit op het gebied van online pesten.

Na een welkomstwoord van Thouraya Chaabane, voorzitter KennisPlatform Integratie & Burgerschap, verzorgde wethouder Ed Wallinga een inleiding over het onderwerp en wat de gemeente zoal doet op het gebied van (online) pesten. Hij gaf onder meer aan dat ouders met specifieke vragen goed terecht kunnen bij het Loes Loket (http://www.loes.nl). Loes Loket organiseert ook bijeenkomsten voor ouders over hoe pesten eruit ziet en hoe je het kunt herkennen. Ouders kunnen handvatten krijgen om pesten te voorkomen en aan te pakken.

Stichting Mijn Kind Online en Digivaardig & Digiveilig hebben een brochure over digitaal pesten uitgebracht. Deze is bedoeld voor scholen en ouders in het primair en voortgezet onderwijs. Voor meer informatie: http://www.digibewust.nl/onderwerpen/veilig-internet-voor-kinderen.

De workshops tijdens de avond werden gegeven door Niels Baas, gedragswetenschapper Universiteit Twente, Ilse van Bekkum, gezinscoach Opvoedpoli Zoetermeer en Joerie Nijhuis en Tom Peeters van Stichting Reactif Maastricht.

Laatstgenoemden hebben een interactieve film gemaakt, “It’s up to you”, die als discussiestarter wordt ingezet op scholen om jongeren bewust te maken van hun rol in cyberpesten. De film wordt op de landelijke dag tegen het (cyber)pesten, 19 april, gelanceerd en wordt gratis beschikbaar gesteld aan (middelbare)scholen. Zie de website http://www.itsuptoyou.nu. Scholen kunnen de problematiek van het pesten met behulp van deze film bespreekbaar maken. Wat ik vooral goed vind aan de film, is dat de keuze bij de jongeren wordt neergelegd. Zij krijgen de keuzes van de hoofdpersoon voorgelegd en creëren daarmee hun eigen persoonlijke verhaal, waardoor ze direct de gevolgen van hun acties ervaren.

Hopelijk zullen ook veel scholen in Enschede hieraan deelnemen, want pesten is een serieus probleem.