Categorieën
Nieuws

Twente is en blijft een echte fietsregio

De gemeente Enschede organiseerde op donderdag 21 maart samen met de Regio Twente, Keypoint Consultancy en het Fietsberaad in de Grolsch Veste een inspiratiebijeenkomst met als thema “Twente blijft fietsen”. Geïnteresseerden uit heel Nederland waren uitgenodigd om zich te laten inspireren over allerlei activiteiten en projecten op het gebied van fiets en fietsbeleid. De belangstelling was enorm.

Na de opening door wethouder Hans van Agteren ging Martin van Maarseveen van de Universiteit Twente in op “Fietsen in wereldperspectief” en gaf Gerran Spaan, fietsambtenaar van de gemeente Enschede, een toelichting op het fietsbeleid van onze stad. Regio Twente bestuurder Jan Bron sprak over de initiatieven binnen de Regio en de samenwerking die steeds meer gezocht wordt, bijvoorbeeld bij aanleg van de F35, de fietssnelweg tussen Enschede en Nijverdal, met zijtakken Enschede-Oldenzaal en Almelo-Vriezenveen. Daarnaast investeert de Regio in een regionaal hoogwaardig fietsnetwerk. Voor Twente is ook een fietsrouteplanner ontwikkeld. Zie http://www.fietsrouteplanner.nl.

Andere thema’s die aan de orde kwamen, waren verkeersveiligheid en fietsende ouderen, hoe je een fietsstad wordt en blijft, marketing en gedragsbeïnvloeding, dynamisch verkeersmanagement, fietsstimulering in de praktijk en Green Deal voor de fiets.

Twentenaren zijn echte fietsers. In Twente fietst 32% van de mensen naar hun werk, terwijl in de rest van Nederland dit percentage veel lager ligt, namelijk op 25%. Verder is de E-bike ook in Twente in opkomst: 2% van de werkenden gebruikt de E-bike, in Hengelo is dit zelfs 6%.

In de Fietsvisie van Enschede hebben wij o.a. de doelstelling om in 2020 Fietsstad van Nederland te worden. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken. Deze bijeenkomst heeft daar zeker aan bijgedragen! Ik heb in ieder geval weer nieuwe inspiratie opgedaan, evenals vele andere aanwezigen.