Categorieën
Nieuws

Wouter Bos verlaat de politiek

AMSTERDAM – PvdA-leider Wouter Bos stapt uit de politiek. Hij stelt zich niet kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de PvdA en is ook niet beschikbaar voor andere functies in de politiek, zei hij vrijdag.

Burgemeester van Amsterdam Job Cohen heeft zich volgens Bos kandidaat gesteld als opvolger. “Cohen lijkt me bij uitstek de premier om dit land te kunnen leiden”, zei Bos.

Bos en Cohen voeren al sinds 2007 gesprekken over een mogelijke opvolging.

Bos zegt zijn besluit in de periode tussen de val van het kabinet in februari en de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart te hebben genomen.

Persconferentie
Cohen geeft vrijdagmiddag om drie uur een persconferentie op het partijbureau van de PvdA aan de Herengracht in Amsterdam.

Daar zal hij ingaan op zijn mogelijke kandidaatstelling als opvolger van Wouter Bos als partijleider.

Fakkel
Bos zei dat hij het leiderschap van de PvdA met een gerust hart overdraagt. ”Cohen is de best mogelijke opvolger die wij in huis hebben. Bij hem is de partij in goede handen.” Bos zei dat hij de fakkel overdraagt aan iemand in wie hij ”veel vertrouwen” heeft.

Bos zei ook dat het partijbestuur nog wel moet nog beslissen of Cohen inderdaad de lijsttrekker wordt. ”Maar als je mij vraagt wie richting 9 juni de partij moet leiden, dan zeg ik: Job Cohen.” Cohen is volgens Bos bij uitstek een leider. ”Een premier die dit land nodig heeft in de komende jaren.”

Zware tol
Bos gaf aan dat hij de partij twaalf jaar heeft gediend en dat zijn politiek leven een ”zware tol” legt op zijn privéleven met hele jonge kinderen. ”Als ik door zou gaan en premier zou worden, zie ik mijn eigen kinderen gewoon niet opgroeien. Dat is het mij niet waard.”

Bos blijft partijleider tot het PvdA-congres op 25 april en hoopt ”tussendoor” alvast wat bij te slapen.

Hamer
Ook PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer vindt Cohen de beste kandidaat om Bos op te volgen als partijleider.

Volgens Hamer is Cohen in staat om de stijgende lijn die de partij te pakken heeft samen voort te zetten. Ze zei veel respect te hebben voor het besluit van Bos.

Het is volgens haar voor Bos als jonge vader altijd een worsteling geweest. ”Ik heb altijd gehoopt dat het besluit een andere kant zou opvallen.”

© NU.nl/ANP

Scheidingslijn