Categorieën
Nieuws

Zweeds parlement erkent Turkse genocide op Armeniërs, Assyriërs, Suryoye, Chaldeeërs en Pontische Grieken

STOCKHOLM – Zweden heeft officieel de Turkse volkenmoord op etnische Armeniërs in 1915 erkend. Het parlement in Stockholm, Riksdagen, stemde met één stem voor de aanvaarding.

Het was de roodgroene oppositie die het voortouw nam in dit extreem gevoelige thema. Turkije heeft altijd ontkend dat er ten tijde van de Eerste Wereldoorlog een genocide op Armeniërs, Assyriërs, Suryoye, Chaldeeërs en Pontische Grieken plaatshad in het voormalige Ottomaanse Rijk. Toch erkende vandaag de Zweedse Tweede Kamer met een minimale meerderheid, 131 tegen 130 stemmen, de volkerenmoord. Turkije is razend en heeft zijn ambassadeur teruggeroepen. “Dit zal dramatische consequenties hebben voor de relatie tussen Zweden en Turkije”, zegt Zergün Korutürk, de hoogste Turkse diplomaat in het Scandinavische land.

Zweedse regering
De Zweedse regering had het voorstel van het parlement echter afgewezen. “Het is niet aan de Riksdagen om volkrechtelijke oordelen te vellen”, meent Gustav Blix van Moderaterna, de liberaal-conservatieven. “Het zijn historici die geschiedenis schrijven, geen politici.” Hij vindt het juist belangrijk om het verzoeningsproces tussen Turken en Armenen, dat momenteel aan de gang is, te steunen. Maar een aantal leden van de regeringspartijen stemde hetzelfde als de oppositie, waardoor het voorstel met één stem verschil werd aangenomen. Volgens geschiedkundigen kwamen door de volkerenmoord tot 2,5 miljoen mensen om het leven. “Wij politici gaan geen geschiedenis schrijven, maar wij hebben de verantwoordelijkheid om ons aan de historische feiten te houden en dit soort zaken te blijven noemen”, zegt Hans Linde van Vänsterpartiet (de Linkse Partij).

Meer informatie: http://www.seyfocenter.com

Scheidingslijn