Categorieën
Nieuws

Duizend en één nacht in Twekkelerveld

Een schoolbreed filmproject van Openbare Basisschool Twekkelerveld, Tetem Kunstruimte en Jeugdtheater Sonnevanck: in het educatieproject “Duizend en één nacht” gingen de kinderen van OBS Twekkelerveld bij ouders en grootouders op zoek naar sprookjes uit hun eigen land of de streek waar zij vandaan komen.

De oogst aan sprookjes was groter dan verwacht. Zo hebben ze sprookjesschriften ingeleverd met daarin verrassende en bekende sprookjes, van “Ali Baba en de veertig rovers” tot aan “Old Minneke”. Per klas werd dan één verhaal gekozen en daar werd een korte film van gemaakt.

Onder leiding van mediadocenten hebben de kinderen van groep 1 t/m groep 8 gewerkt aan het maken van decors en kostuums, hebben ze geholpen met het filmen van de scènes en uiteindelijk hebben ze zelfs de hoofdrol gespeeld in hun eigen film. Zo ontstond in elke klas een korte film van één verhaal. Een overkoepelend filmverhaal “Duizend en één nacht”, over Sheherazade die de Sultan elke nacht een spannend verhaal vertelde, werd gespeeld door twee professionele acteurs.

De feestelijke presentatie van het project vond dinsdag 12 oktober plaats in het Stedelijk Lyceum Kottenpark. Omdat de wethouder, de stadsdeelmanager en de voorzitter van stadsdeelcommissie Noord verhinderd waren, had ik de eer om namens de gemeente Enschede ceremonieel de eerste DVD van de film “Duizend en één nacht” overhandigd te krijgen.

In mijn toespraak – die ik hield voor 350 belangstellenden – heb ik benadrukt dat een dergelijk project alleen gerealiseerd kan worden wanneer de overheid zoals de gemeente Enschede financieel kan bijdragen. Kunst en cultuur in de wijk is naar mijn mening een middel om mensen tot elkaar te brengen. Daarom hoop ik dat ook onder het kabinet Rutte-Verhagen dit soort projecten in de toekomst ondersteund kan blijven worden.
Scheidingslijn