Categorieën
Nieuws

Mor Julius Jesuh Cicek herdacht

Vanavond heb ik de 5-jarige herdenking bijgewoond van de Syrisch-Orthodoxe Aartsbisschop Mor Julius Jesuh Çiçek in het St. Ephrem Klooster te Glane. De geestelijk leider die 29 oktober 2005 op 63-jarige leeftijd aan een hartaanval in Dusseldorf is overleden.

De herdenking werd door ongeveer 300 gelovigen bijgewoond en bestond behalve uit gezang en muziek, uit toespraken van zijn opvolger Mor Polycarpus Augin Aydin, bisschop van de Syrisch-Orthodoxe kerk in Nederland en Priester Hanna Basut van de St. Simon kerk uit Oldenzaal.

Mor Julius Jesuh Çiçek was de eerste Aartbisschop van de Syrisch-orthodoxe kerk in Midden-Europa. Onder zijn leiding zijn sinds 1979 ongeveer zestig kerken en drie kloosters in zijn bisdom geopend.

In 2007 heeft Mor Julius Jesuh Çiçek een standbeeld gekregen, die door Mor Polycarpus Augin Aydin op 29 april in Glane is onthult.

In Nederland herinnert men zich de dood van de Aartsbisschop vooral vanwege een opmerkelijk begrafenisritueel. Hij werd namelijk op 5 november 2005, zittend op een stoel bijgezet in het mausoleum van het St. Ephrem Klooster te Glane.
Scheidingslijn