Categorieën
Nieuws

De weg naar Vrede

Toespraak VN Internationale Dag van de Vrede 2012 @ Grote Kerk Enschede
G.C. (George) Hanna

De weg naar Vrede

In het evangelie van Johannes 14:6 staat geschreven “Jezus zei: ‘Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand kan bij de Vader komen dan door mij.” Verderop staat in hetzelfde evangelie van Johannes geschreven 14:27-28 “Ik laat jullie vrede na; mijn vrede geef ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan. Maak je niet ongerust en verlies de moed niet. Jullie hebben toch gehoord dat ik zei dat ik wegga en bij jullie terug zal komen?”


Excellenties, dames en heren,

Het is mij een groot voorrecht uitgenodigd te mogen zijn om namens de Syrisch-Orthodoxe Gemeenschap een woord van Vrede tot u te mogen richten. 21 September is een bijzondere dag omdat het door de Verenigde Naties uitgeroepen is tot de Internationale Dag van de Vrede. Zoals Johannes in zijn evangelie beschrijft heeft Jezus ons vrede gegeven omdat hij wist dat de wereld die niet kon geven. Hij is de weg, de waarheid en het leven.

De Syrisch-Orthodoxe christenen, ook wel Suryoye genoemd, leven al jaren in woelige tijden. Behalve diverse massamoorden in de voorgaande eeuwen, zijn in het begin van de twintigste eeuw (1914 tot 1916) 1,5 miljoen christenen omgekomen door Ottomaanse soldaten en Koerden. Vandaag de dag leven de Suryoye niet alleen in Syrië, maar ook in Turkije nog volop in angst. Zo wordt al jaren het Mor Gabriël klooster in Turkije bedreigd met onteigening; een klooster gesticht in 397 AD en één van de oudste kloosters ter wereld. Verderop in buurland Syrië is de stroom vluchtelingen nog altijd volop in gang.

Zoals de Noord Ierse vredesactivist en winnaar van de Nobelprijs John Hume zei:

“Alle conflicten gaan over verschil, of het verschil nu ras, religie of nationaliteit is maakt niet uit. Europese visionairs stelden vast dat verschil geen bedreiging is; verschil is natuurlijk. Verschil is de essentie van de mensheid. Verschil is er niet per ongeluk door je geboorte en daarom zou het nooit de bron mogen zijn voor haat of conflict. Het antwoord voor de verschillen is om het te respecteren. Daarin ligt het meest fundamentele principe voor vrede. Respect voor diversiteit.”

Laten wij met z’n allen de moed niet verliezen, er komt een dag dat we de weg naar Vrede zullen vinden en uiteindelijk samen gaan bewandelen.

Ik dank u voor uw aandacht!