Categorieën
Nieuws

Lasergun wijst uit: bussen rijden soms te hard

Met een lasergun onder de arm mocht ik dinsdag 6 november samen met Mike Kattenpoel en Erna de Witte-Wind van de Politie Twente op pad. Ik was uitgenodigd om een keer mee te gaan op controle, om vast te stellen of bussen daadwerkelijk hard rijden. Dit naar aanleiding van klachten die ik heb ontvangen van bezorgde omwonenden, die het gevoel hebben dat bussen zich niet houden aan de maximum snelheid, vooral op de busbanen.

Na een heerlijke kopje koffie op wijkbureau Zuid zijn wij de controle begonnen op de Zuiderval ter hoogte van autobedrijf Smudde. De afslag van Zuiderval naar Spaansland zou krap en onoverzichtelijk zijn voor afslaand verkeer en omdat bussen daar snel rijden, zijn er vaak bijna-ongelukken. De eerste metingen waren inderdaad aan de hoge kant, zo hebben wij 56 km/uur, 53 km/uur en 52 km/uur gemeten. De metingen erna vielen wel binnen de norm, namelijk 46 km/uur, 40 km/uur en zelfs 32 km/uur.

De tweede controle voerden wij uit op de Lonnekerspoorlaan ter hoogte van de Anna van Buren basisschool. Daar heb ik vooral klachten ontvangen van moeders die bezorgd waren om hun kinderen. Het betreft namelijk een busbaan waar 30 km per uur gereden mag worden. Helaas bleek uit de metingen dat sommige bussen sneller reden. Eén meting was zelfs 46 km/uur, waar 30 km/uur toegestaan is.

De derde en laatste meting die wij hebben uitgevoerd, was aan De Kiepe, een straat die parallel ligt aan de Buursestraat en waar ook een 30 km zone is. Helaas is De Kiepe niet ingericht als een 30 km weg. De brede weg zonder drempels staat eerder bekend als een racebaan in Enschede Zuid dan als een 30 km weg.

De controles hebben duidelijk gemaakt dat door een aantal buschauffeurs van de firma’s Connexxion en Arriva wel degelijk hard wordt gereden. Het gevoel bij bewoners werd hiermee bevestigd. Wat mij betreft is er werk aan de winkel voor wethouder Hans van Agteren. Ik zal hem vragen in gesprek te gaan met de busmaatschappijen om hier een einde aan te maken.

(Verkeers)veiligheid is voor de PvdA een belangrijk onderwerp. Ik ben blij dat ik de gelegenheid kreeg de klachten van bewoners te toetsen aan de feitelijke situatie. Nogmaals hartelijk dank aan Mike en Erna van de Politie Twente voor de tijd en de goede zorg, al voelde ik me soms net een “boefje” op de achterbank van de politieauto.

Zie ook:
TC Tubantia van 9 november 2012: Bussen Connexxion en Arriva rijden te hard
TV Enschede FM: Raadslid Hanna: buschauffeurs rijden veel te hard