Categorieën
Nieuws

Geslaagde debatmiddag met anderstalige studenten Saxion

De gemeente Enschede organiseert jaarlijks in samenwerking met Saxion Hogeschool een debatmiddag met studenten die een schakeljaar volgen. Het schakeljaar is voor studenten die het Nederlands niet als moedertaal hebben. Het Voorbereidend Jaar Anderstaligen (VJA) heeft als doel een betere aansluiting te vinden met het hoger onderwijs. Studenten worden in een jaar tijd voorbereid om een HBO-studie te volgen. Zo wordt de kennis van de Nederlandse (studie)maatschappij verbeterd en maken studenten kennis met verschillende werkvormen die binnen het HBO worden toegepast en met de verschillende Saxion-opleidingen. Onderdeel van het schakeljaar is een debat met raadsleden van de gemeente Enschede over allerlei stellingen die door studenten worden voorbereid.

Het debat vond plaats op dinsdag 26 maart in de raadszaal in het gemeentehuis. Gediscussieerd werd in 4 groepen over de volgende stellingen:

  1. legalisering van wietteelt in de gemeente Enschede heeft uiteindelijk alleen maar voordelen,
  2. de gemeente Enschede heeft de verantwoordelijkheid het milieu in Enschede te beschermen en moet daarom gemeentelijke regelgeving maken over hout stoken door huishoudens,
  3. het is ongewenst en geldverspilling als Enschede, Hengelo, Almelo en kleinere gemeenten samen een supergemeente vormen,
  4. fastfoodrestaurants bij de Scholingsboulevard hebben een slechte invloed op de ontwikkeling van leerlingen, dus de gemeente neemt onvoldoende verantwoordelijkheid.

De studenten kwamen uit landen als Irak, Afghanistan, Turkije, Syrië, Rusland, Armenië, Iran, Filippijnen en Amerika. Als raadsleden hebben wij vooral gekeken of zij goede argumenten hadden om voor of tegen een bepaalde stelling te zijn. Verder hebben wij gelet op hun presentatie. Al met al een zeer interessante en leerzame bijeenkomst, die ook zo werd ervaren door de studenten.