Categorieën
Nieuws

Minder overheid, meer burgermacht

Op dinsdag 25 juni hebben we in de stadsdeelcommissie Noord afscheid genomen van Gerrit Dijkhuizen. Gerrit is jarenlang voorzitter geweest van deze stadsdeelcommissie. Per 1 augustus stopt hij officieel als raadslid om met, zoals hij dat noemt, “functioneel leeftijdsverlof te gaan”. Zoals bekend, is Gerrit een liefhebber van wielrennen. Daarom kreeg hij, naast veel mooie woorden, een wielrennershirt met de opdruk “NOORD 053” en een bos bloemen voor zijn vrouw.

Voordat de laatste vergadering met Gerrit als voorzitter begon, was er een Lagerhuisdebat met bewoners, raadsleden en ambtenaren over het thema “Power to the people”. Een initiatief van bewonersbedrijf Beien en de gemeente Enschede. Collega raadslid Wim Tekkelenburg van de ChristenUnie en ondergetekende hebben Karin van Nierop en Ernst Bergboer van het bewonersbedrijf ondersteund bij het organiseren van dit initiatief. De opkomst in speeltuin Mekkelholt was heel hoog!

Er waren drie stellingen: 1) Burgers en gemeente: water en vuur! En dat zal altijd wel zo blijven, 2) Power to the people: meer burgerkracht gaat niet zonder meer burgermacht, 3) De lokale overheid? Nergens meer voor nodig. Aan de hand van deze stellingen werden de aanwezigen geprikkeld om mee te denken over de toekomst van BV Samenleving Enschede. De conclusies naar aanleiding van de stellingen spraken mij zeer aan. 1) Burgers en overheid hoeven niet altijd water en vuur te zijn. Van twee kanten is er een behoefte, een verlangen om het veel meer samen te doen. 2) Burgerkracht kan pas bij burgermacht. Anders denken burgers dat ze voor het karretje worden gespannen. Er moet vertrouwen zijn dat het goed gaat komen. 3) De overheid blijft nodig; haar rol wordt wellicht wat kleiner of anders vormgegeven.

Het was een inspirerende bijeenkomst!